“De kroonluchters kunnen we nu vanuit de kosterspost met maar één pulsschakelaar bedienen.”

Begin oktober kwam de heer Johan Vinkers, werkvoorbereider bij Installateur FH Loohuis uit Daarle en in zijn vrije tijd technische man van de Hervormde kerk Wierden, met een bijzonder verzoek bij Hemmink.

Kerk-Wierden
Kroonluchters
De zes grote kroonluchters in de Hervormde kerk in Wierden waren net gereviseerd (bekijk hier foto’s en film van de restauratie) en voorzien van LED lampen. Er was nog één wens: deze kroonluchters vanuit de kosterspost met maar één pulsschakelaar bedienen. Hemmink adviseerde om opbouw dimmers van het merk Max4Tech (voorheen Dimmax), type 420SLR, toe te passen.

Over de gebruikte techniek

Kerk-Wierden

  • Met één pulsschakelaar worden twee relais aangestuurd. Elk relais heeft drie gescheiden uitgangen, deze uitgangen worden separaat op de stuuringangen van de zes dimmers gezet.
  • De dimmers werden centraal op de begane grond geplaatst omdat anders de lengtes van de stuurbekabeling te lang werden. Alle bekabeling gaat via twee VMVK kabels (ieder 5×2,5 mm²) naar een centraal punt op zolder bovenin de kerkzaal en van daaruit naar elke kroonluchter. Flinke afstanden dus.
  • Elke kroonluchter heeft 10 LED-lampen (E27), totaal ongeveer een 85W en 6000 Lm per kroonluchter.
  • De memory functie is bewust uitgeschakeld om altijd vanuit de max. stand te kunnen beginnen met dimmen. En nog belangrijker, zo voorkom je ook (dit ontstaat door de tijd) onderling verloop tussen de zes dimtrajecten.

Een overzicht van alle dimmers van Max4Tech vind je op de homepage.