Sfeer licht met Dimmax led-dimmer

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe zit dat nu met 2, 3 of 4-draads dimmen?
Is het verstandig een dimmer in te bouwen in de centraaldoos?
Wat is de techniek achter de dimmer?
Waarom is het zo moeilijk om een led lamp te dimmen?
Werkt de Dimmax dimmer ook met een hotelschakeling of wisselschakeling?
Kunnen alle soorten LED lampen gedimd worden?
Zijn filament (LED) lampen ook dimbaar?
Is er ook een flyer beschikbaar van de Dimmax LED-dimmer?
Werkt de LED-dimmer alleen met een pulsdrukker?
Hoe zet ik de memory-functie uit of aan?
Kan ik mijn lamp aangesloten op een Dimmax laten schakelen door een bewegingssensor?
Waar kan ik de Dimmax (led) dimmer kopen?

Wat is het verschil tussen een 2-, 3,- en 4-draads dimmer?
Wanneer je met een standaard schakelaar een lamp in je woning AAN of UIT schakelt, is de aansluiting op deze schakelaar 2-draads (je sluit 2 draden erop aan, bruin als fase en zwart als draad naar de lamp). Bij deze schakelaar is dus geen blauwe draad (nul) aanwezig en nodig.

Lees verder

Is het verstandig een dimmer in te bouwen in de centraaldoos?
Normaalgesproken wordt een dimmer ingebouwd in de inbouwdoos op de plek van de huidige schakelaar. Het kan voorkomen dat een inbouwdoos niet diep genoeg is om een drukschakelaar met daarachter een Dimmax dimmer te plaatsen.
Een uitwijkmogelijkheid is eventueel om de centraaldoos direct boven de lamp aan het plafond te  plaatsen, soms is er hierin ruimte om de Dimmax dimmer te plaatsen. Een voordeel hiervan is dat er geen blauwe draad naar de inbouwdoos in de wand aangelegd hoeft te worden. Vanuit de drukschakelaar in de inbouwdoos in de wand kan dan de zwarte lampdraad gebruikt worden om de Dimmax dimmer in de centraaldoos aan te sturen. De lamp bij de centraaldoos wordt direct op de stuuruitgang van de Dimmax dimmer aangesloten.

De Dimmax dimmer heeft een inbouwdiepte nodig van minimaal 17 mm, een drukschakelaar heeft ongeveer 30 mm nodig. De totaal benodigde diepte van de inbouwdoos moet dus minimaal 50 mm zijn. Inbouwdozen in Nederland zijn beschikbaar met dieptes van 30, 40 of 50 mm. De 30 mm is in basis bedoeld voor alleen een schakelaar, de 40 mm voor een wandcontactdoos en de 50 mm wanneer er in een wandcontactdoos ook word gelast om een doorverbinding naar een andere wandcontactdoos te maken.

Wat is de techniek achter de dimmer?
De Dimmax dimmer heeft een aantal unieke eigenschappen! Door toepassing van de nieuwste technieken is de dimmer intelligent te noemen. De dimmer is voorzien van een microprocessor, eigenlijk een kleine computer die een aantal processen zelf uitvoert en bewaakt.

Een aantal van de belangrijkste functies zijn:

 • Een memoryfunctie die het laatste dimniveau onthoudt, bij het vervolgens weer aanschakelen van de lamp wordt automatisch dit niveau weer ingesteld. Deze memoryfunctie is uitschakelbaar wanneer u deze niet wilt gebruiken.
 • Ook is er bijvoorbeeld bewaking tegen overstroom en oververhitting. Bij overstroom zal de dimmer zichzelf voor 1 minuut uitschakelen. Deze ‘fouten’ worden ook zichtbaar gemaakt met een bijbehorend knipperritme van het led lampje op de dimmer.
 • Het minimale dimniveau is bij installatie eenmalig instelbaar op de dimmer zelf. Dit is nodig omdat er lampen op de markt zijn die zo ver terug te dimmen zijn zonder nog zichtbaar licht te geven. De lamp lijkt daardoor uit, maar is dat niet en verbruikt dan nog wel stroom. Door het minimale dimniveau op zichtbaar licht in te stellen voorkomt u dit onnodig stroomverbruik (dit is in te stellen met de rechterblauwe draaiknop op de Dimmax).
 • Na het aansluiten van de spanning wordt er automatisch een zelftest met de aangesloten lamp uitgevoerd en kiest de dimmer zelf, wanneer nodig, de meest veilige modus. Bij het installeren en aansluiten kan ook zelf een modus gekozen worden. De volgende 3 keuzes zijn beschikbaar:
  – Modus 1: Faseafsnijding (trailing edge), hierbij wordt van de 230V sinus iedere keer voor de nuldoorgang een stuk afgesneden.
  – Modus 2: Faseaansnijding (leading edge), hierbij wordt van de sinus iedere keer na de nuldoorgang een stuk afgesneden.
  – Modus 3: Faseonderbreking, hierbij wordt van de sinus iedere keer tussen de nuldoorgang een middendeel van de sinus weggehaald.
  Bij alle drie modi neemt het totale geleverde vermogen af waardoor de lichtopbrengst minder wordt. Modus 1 en 2 hebben bepaalde nadelen voor bepaalde types lampen, in de handleiding wordt hierover meer verteld.


Waarom is het zo moeilijk om een led lamp te dimmen?
Er zijn een aantal redenen waarom een ledlamp moeilijk te dimmen is:

 • Een reden is dat een led lamp energiezuinig is. De lamp verbruikt weinig energie, eigenlijk te weinig om deze met de huidige dimmers goed te kunnen dimmen. De lamp begint dan te knipperen of zal zelfs helemaal niet branden. Vergelijk het met je auto, wanneer er weinig benzinetoevoer is, zal je motor beginnen te stotteren en uiteindelijk slaat deze af. Om toch lage (led) vermogens netjes en lineair te kunnen dimmen, moet een andere techniek worden toegepast. Deze onderscheidende techniek is nieuw en is in de Dimmax dimmer ingebouwd.
 • Ook zijn er series goedkope led lampen, deze kunnen voor veel vervuiling zorgen op het 230V netwerk. Sinusvormen worden vervormd waardoor dimmers niet goed kunnen werken en ook te warm kunnen worden of hinderlijk gaan zoemen.


Werkt de Dimmax dimmer ook met een hotelschakeling of wisselschakeling?

Ja, de Dimmax LED dimmer werkt met een hotelschakeling, zie ook het aansluitschema voor wisselschakeling.
Een hotel- of ook wel wisselschakeling genoemd werkt standaard met 2 wisselschakelaars. Een Dimmax dimmer stuurt de lamp aan door het bedienen van minimaal 1 drukschakelaar. Wanneer je 2 drukschakelaars parallel op 1 Dimmax dimmer aansluit, kun je vanaf deze 2 plekken de Dimmax, en dus de lamp, aansturen. De huidige bedrading kan hergebruikt worden; op de plaats waar de Dimmax gemonteerd wordt, moet wel een blauwe nuldraad aanwezig zijn.
De maximale lengte voor de bedrading (2,5 mm²) tussen de drukschakelaar en Dimmax mag maximaal 25 meter bedragen. Gebruik nooit 2 Dimmax dimmers in één circuit om de lamp te dimmen!

Hoe zet ik de memory-functie uit of aan?
De memoryfunctie van de dimmer staat bij levering standaard aan. Deze kan uit (en aan) gezet worden door 1x een lange druk te geven gevolgd door 4x een korte druk, de dimmer zal langzaam stoppen als bevestiging.

Kunnen alle soorten LED lampen gedimd worden?
Alleen ledlampen die ‘dimbaar’ zijn kunnen gedimd worden en mogen aangesloten worden op de Dimmax dimmer. Op de verpakking van de aan te sluiten lamp staat altijd aangegeven of de lamp dimbaar is of niet.
Wanneer een niet dimbare (LED) lamp wordt aangesloten geeft dit geen schade aan de Dimmax dimmer. De lamp kan soms toch (gedeeltelijk) gedimd worden, maar de lamp zal snel defect raken.

Zijn filament (LED) lampen ook dimbaar?
Filament lampen gebruiken andere technieken dan traditionele led lampen, dit vereist ook een andere techniek op het gebied van dimmen. De Dimmax is uitgerust met een 4e modus, deze is specifiek gericht op het dimmen van filament lampen.

Is er ook een flyer beschikbaar van de Dimmax LED-dimmer?
Jazeker, download de Dimmax dimmer flyer hier.

Werkt deze LED-dimmer alleen met een pulsdrukker?
Nee, de Dimmax dimt ook met een normale drukschakelaar. Een drukschakelaar is wel minder makkelijk in het gebruik. Voor het beste en meest gebruiksvriendelijke resultaat raden wij het aan om de normale drukschakelaar te vervangen door een pulsdrukker.

Waar staan de letters LED eigenlijk voor?
De letters LED staan voor ‘light emitting diode’ (in het Nederlands: ‘licht emitterende diode’). In een LED lamp zitten meerdere licht emitterende diodes.

Kan ik mijn lamp aangesloten op een Dimmax laten schakelen door een bewegingssensor?Lampen dimmen met een bewegingssensor
Ja, een lamp die op de Dimmax is aangesloten is ook te activeren via een bewegingssensor.
De enige mogelijkheid om dit goed te doen is om via de schakeldraad (S) vanuit de bewegingssensor een 230V relais aan te sturen, het maakcontact van dit relais bedient het (gedimde) lampcircuit achter de Dimmax.
De aangesloten lamp blijft ook aan en uit te zetten en te dimmen via de aangesloten pulsschakelaar. Het instellen van het lichtniveau van de lamp met de pulsschakelaar is alleen mogelijk wanneer de bewegingssensor actief is.

Waar kan ik de Dimmax (led) dimmer kopen?
De Dimmax (led) dimmer is te koop bij de volgende webshops en groothandels.

Terug naar boven