Wat is het verschil tussen een 2-, 3- en 4-draads dimmer?

Ga terug naar de vorige pagina
Wanneer je met een standaard schakelaar een lamp in je woning AAN of UIT schakelt, is de aansluiting op deze schakelaar 2-draads (je sluit 2 draden erop aan, bruin als fase en zwart als draad naar de lamp). Bij deze schakelaar is dus geen blauwe draad (nul) aanwezig en nodig.

Wil je de schakelaar vervangen door een dimmer, dan kan dit niet altijd zonder extra installatiewerk.
Er zijn wel dimmers op de markt die direct als vervanging van de schakelaar op de 2 aanwezige draden gemonteerd kunnen worden, dit zijn de genoemde ‘2-draads’ dimmers. Deze 2-draads dimmers hebben beperkte mogelijkheden en kunnen ook niet bij alle type lampen toegepast worden.

Een intelligente energiebesparende dimmer zoals de Dimmax moet altijd voorzien worden van een eigen 230V voeding. Dit betekent dat er een bruine draad en een blauwe draad aanwezig moeten zijn op de plek van inbouw. Om deze voeding te realiseren, moet er (meestal vanuit een centraaldoos in het plafond) als extra een blauwe draad worden toegevoegd bij de al aanwezige zwarte en bruine draad. Mocht er naast je huidige schakelaar al een stopcontact aanwezig zijn, dan is de blauwe draad al aanwezig.
Dit zijn de genoemde 3-draads of 4-draads dimmers. Naast de 3 draden bruin, blauw en zwart moet er op de Dimmax nog de drukschakelaar aangesloten worden om de Dimmax te kunnen bedienen. De stuurdraad van deze drukschakelaar is de 4e draad die op de Dimmax moet worden aangesloten. Dus kijken we naar het totaal aantal aan te sluiten draden op de Dimmax, dan zijn dit er vier. Kijken we naar het stroomcircuit in de woning, dan moet er naar de plek van inbouw 3-draden worden getrokken.